Annan vävning

ANNIKA EKDAHL 

Att ha idoler har aldrig varit min grej mer än under tonårstiden när Ted Gärestad sjöng 'jag ska fånga en ängel' och han blev min idol. Konst, bild och måleri har oftast drabbat mig oavsett konstnären bakom. För det är just drabbad jag känner mig när det fladdrar till i hjärtat av bilder som 'bär' och bara är en bild utan behov av tolkning. Då gillar jag konst bäst.
Matilda
Precis så är det när jag tittar på Annika Ekdahls handvävda tapisserier*, jag blir alldeles hänförd.  Jag har följt Annika sedan hon började på det enorma arbetet med att väva  'Follow me' i januari 2012. Verket omfattar två tapisserier som Annika Ekdahl kallar “FOLLOW ME (interior): Shine” och “FOLLOW ME (exterior): Grow” och som hon väver på uppdrag av KORO (Kunst i offentlige rom) för Oslo University College.  
På hennes hemsida: Annika Ekdahl och på facebook delar Annika generöst med sig av sitt pågående arbete.
Annika påbörjade vävningen med Follow me: Shine den 1 januari 2012 och för ett par månader sedan när hon var klar med denna 3 x 2 meter stora tapisserie började Annika på sitt andra verket som kommer att vara klart i början av 2015.
Annika arbetar alltså med varje tapisserie under två års tid. Två år! Tack vare hennes generösa och varma bildbidrag ger hon oss betraktare (och följare) en väldigt spännande inblick i hennes hantverk. Centimeter för centimeter blandar hon alla tänkbara nyanser ullgarn till de mest enastående figurativa bilder i bilden. Personer och föremål, natur och djur blir som fotografiska återgivningar i ett fantasieggande sammanhang. I den spännande miljön som Annika placerar sina figurer lockar hon fram ens egen fantasin att skapa idéer om tillstånd och interaktioner mellan de återgivna figurerna. Kompositionen av tapisserierna är så attraherande, tycker jag att det verkligen fladdrar till i mig varje gång jag kikar in på hennes framväxande arbete.
Ja, Annika Ekdahl har blivit en för mig outstanding vävidol trots att jag har missat varenda utställning hon har haft. 2015 ska jag åka till Oslo och titta på FOLLOW ME.

*gobelänger säger man visst bara om de tapissserier som är vävda i vid Manufacture Nationale des Gobelins, en fabrik i Paris som namngetts efter dess forna ägare färgarfamiljen Gobelin, där man tillverkat gobelänger sedan 1662. Ofta används namnet mer generellt om vävda tapeter. saxat från Wikipedia 'Gobeläng'


-------------------------------------------------------------------------#blogg100 10(100)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är fint med kommunikation så lämna ett litet avtryck om du vill, eller en tanke om det väcks någon.