torsdag 2 juli 2009

Vidare i mattrasorna

Det kanske är värmen som gör att Jag virvlar in mig i alla mattrasor jag har och de är så många och så fint sorterade efter färg. Har lust att kasta ut dem över hela vardagsrumsgolvet för att kunna se rätt men orkar inte ta hand om detta just nu. Gnäll gnäll. Får man gnälla här eller bara vara produktiv.... det måste ju jag betämma såklart. Jag kan inte bestämma mig för hur mycket och vad jag ska ta med mig till Vävstugan. Kämpar med att förstå om jag ska använda skisser eller gå efter lusten. Det sistnämnda är roligast men också mest stresskänsligt om jag ska vara på vävstugan. Tänk om någon kompis är där och hellre vill prata då är det lättare med en färdig skiss. Den färdiga skissen å andra sidan kräver att jag räknar väger och mäter och bestämmer mig och det är ju det som är så svårt. Alltid detta bekymmer: bestämma bestämma, jag vill bara gå på lustprincipen just nu.... Det måste kanske mogna ytterligare detta projekt trots att det legat och grott hur länge som helst - den blåa mattan/de blåa mattorna???

söndag 28 juni 2009

Det bidde en tumme eller nått annat lurv....

Jaha nu är den nerklippt sedan några dagar mitt ull-lurv! Och jag tror att jag vet hur jag ska gå vidare med detta projekt, men det kommer att bli vid något helt annat tillfälle. Dette behöver nog ligga och gro ett tag i mitt huvud och så kommer lurvet kanske någon annan till glädje. En liten utvärdering av mitt ullprojekt:
  • Det gick inte att väva med mina olika garnkvaliteter i en 100-sked (visste jag nästan i förväg men var tvungen att bli övertygad)
  • Det hade definitivt varit en fördel att ha skedat om till en glesare sked (orkade jag inte...)
  • Jag måste lära mig väva damast på vanligt sätt i en dragrustning innan jag försöker mig på detta med skälblad för det kom jag inte på (trots Ingers telefonbeskrivning). Vävstugan har ju dragrustning så det blir bara att ta tag i detta till hösten kanske.
  • Det är möjligt - och eventuellt lockande - att väva ett tätt ulltyg, med kaampaavillagarn i så fall, och det blir en kostsam sak så det återstår tills jag definitivt vet vad det ska vara till. Det är förståeligt att man hade dessa tyger till västarnas framsida förr där det allra finaste skulle visas upp. Inte heller kan det har gått åt så mycket tyg till detta.
Nu blommar det fullt av mattmönster i huvudet och äntligen ska jag våga mig på de blåa mattorna/mattan. Blått är väldigt svårt att komponera med tycker jag. Det ska bli ett litet äventyr att förhoppningsvis få till det.
  • Först gjorde jag en randning med några beige stråk emellan
  • Sen föddes en lite friare randning med ljust blått mellan det mörka
  • Idag kom ytterligare en med hjälp av akvarellfärgerna och den blev jag riktigt glad över.
  • Något med rosengång skulle vara kul att hitta på också
Men ännu vet jag inte hur dessa provrandningar kan bli i vävstolen och det är ju först vid nedklippningen som jag får reda på om det blivit som jag från början tänkte mig. Jag tror inte det har hänt hittills trots mina 30-tal vävda mattor. Men det brukar ju bli ganska bra ändå och det är ju lite av tjusningen med vävandet. Nu har jag att bestämma mig för vilken jag ska börja med så att jag inte gör ett mischmasch av alla tre. Det blir inte bra det vet jag eftersom det är så jag kan göra när jag tappar ork och fokus. Så bra med bloggen då som en liten morrot!! Tillbaka till balkongen och trasorna. (Kameran är på vift!)